Chisinau 2012

Stadiu : efectuata

Punct de plecare : Lugoj

Transport : auto

Costuri transport destinatie : consum carburant medie 7,8 %

Costuri alimentare :

* din camara  familiei  :)

* o vizita la Star Kebab (gustul visului) : incepand cu 20 lei MLD ( 1 leu romanesc = 3.4 lei MLD)

* o vizita la supermarket in functie de cat de foame iti este … ( magazinele sunt dintr-o cu totul alta gama decat cele din Europa )

veti gasi o abundenta de produse , este locul in care se intalnesc produse europene cu cele din Rusia si cu cele autohtone( foarte

gustoase si cu retete si ambalaje pentru nostalgici)

* recomand bomboanele de la Bucuria …o gama variata…

* pentru amatorii de tarie : coniacurile Kvint produse la Tiraspol

Imagini : in curand aici…

Data plecare : 21.04.2012

Data retur : 25.04.2012

Kilometrii parcursi : aproximativ 2000 km cu masina

Ruta : Lugoj – Deva – Sibiu – Brasov – Onesti – Podul Turcului – Husi – Albita – Leuseni – Chisinau – Pelinia  si retur

Este sambata dimineata….ne trezim la 3…cu gandul sa plecam la 4 si reusim sa dam prima cheie de contact si sa ne intindem la drum pe la 6 dimineata … :)  Drumul e ok… plus ca vremea de afara imbie la un drum placut. Traseul e clar… deja incercat si in alte ocazii….Deva, Sibiu, Brasov, Onesti, Podu Turcului, Husi , vama Albita unde ajungem pe la ora 16.30 , dupa vreo 3 opriri de cate jumatate de ora….in vama e liniste si pace…10 minute in vama romaneasca, alte 15 in cea moldoveneasca…intrebari de rutina…unde mergeti, cate zile stati…acte verificate… pentru a trece granita in Republica Moldova veti avea nevoie de pasaport. Pentru masina, talonul sau cum ii spun vecinii moldoveni ,,pasaportul tehnic”. carte verde sau asigurarea RCA si evident pentru drumurile din Romania rovinieta ( pentru 7 zile : 13 lei ) .

La intrarea in R. Moldova , in granita , veti plati  o taxa eco pentru ca intrati cu masina iar mediul trebuie protejat … costa 36  de lei MLD sau 12 lei romanesti. Se plateste direct in granita, chiar la ghiseul aflat langa cel al vamesilor…in trecut am platit aceasta taxa in cladirea din vama…acum a fost mai operativ… Drumul pana la Chisinau , M1 , din Leuseni are cam 100 de km si se poate parcurge lejer…e ok ! In Chisinau traficul e nebun…de fapt soferii…atentie la ,,rutiere” sunt acele micrubuze albe de regula, marca Mercedes ( de regula) …intra in fata , iti taie calea, toti  se inghesuie…pe 2 , pe 3 , pe 4 benzi…pe mai multe decat permite soseaua…In rest…locuri frumoase, oameni frumosi, multa limba rusa…in MallDova am fost intampinat de cele mai multe ori in limba rusa…enervant sau neplacut doar , sa zicem, este ca si dupa ce raspunzi in limba romana, se continua in rusa . Probabil se prezuma ca toti ar trebui sa stie si limba rusa….Oricum am reinceput sa o studiez… :) Vizita la Star Kebab a fost una interesanta si s- a soldat un cu kebab gustos, zemos, insotit de un speach care se incheie cu ,,gustul visului”… ( Detalii si film aici )

Pana la Star Kebab am dat o tura si la Andy’s Pizza …o mai veche dragoste sa ii spunem, de pe vremea primelor drumuri la Chisinau…din pacate, intre timp calitatea preparatelor a a avut de suferit in rau iar preturile au ajuns la nivelul Romaniei…de altfel cam toate s-au scumpit in R Moldova in ultimii ani … Ce am servit la Andy’s Pizza : imagini si detalii aici .

Drumul la intoarcere a inceput prost…in vama moldoveneasca am stat cam 20 de minute dar in cea romaneasca 2 ore pe ceas…imi pare ca in prealabil de a trece noi fusesera descoperite ceva substante interzise si vama era intesata cu agenti vamali cu manusi si caini special instruiti…la Albita chiar simti ca intri in UE … uneori chiar tratamentul este destul de dur si chiar umilitor…pasagerii mijloacelor de transport in comun gen microbus sau autocar sunt dati jos cu tot cu bagaje , li se scotoceste in bagaje sau sunt pusi sa le goleasca….

La granita veti avea voie sa introduceti in tara doar 2 pachete ( nu cartuse) de tigari , 2 litri de alcool si maxim 10.000 de euro fara sa ii declarati. Sa nu va ganditi ca e coada la declarat zecile de mii de euro :)

Am reusit sa plecam din Albita abia pe la 12.30 si sa ajungem la Lugoj imediat dupa miezul noptii , dupa ce , de la Codlea , am condus cam 50 de km printr-o furtuna nebuna…

Dar totul e bine cand se termina cu bine ! :)

 

 

50 Viorel Lupu

Viorel Lupu a scris 137 articole pe acest site.

Web Developer. In trecut, moderator - realizator ( si ,,altele" ) radio tv la Analog FM, Europa Nova, Ten TV , Nova FM din 2001- 2015. Productie publicitara, media, internet, web sem seo din 2005.