Inghetata la Murano

Sau cum sa te duci a doua zi , din nou, la Murano dar nu ca sa vezi mestesugul fabricarii celebrei sticle de Murano ci ca sa mai gusti o data inghetata de la Gelateria Murano.

Sunt sigur ca ti s-a intamplat sa mergi in excursii, sa ajungi in zone turistice foarte aglomerate si sa vezi foarte des cate o vitrina cu inghetata la cornet sau la cupa unde stau asezati la coada (ce expresie avem si noi…a sta la coada la/pentru ceva…deh metehne cu reminescente…) oamenii pentru a cumpara inghetata. Nu pe bat ci la cornet sau la cutiuta. Am senzatia ca italienii , pe langa pizza, paste si daca vreti sticla de Murano, au dus la rang de arta gastronomica ( evident nu in toate cazurile – asa cum exista si vinuri sau branzeturi frantuzesti care imi par de neconsumat – si nu intotdeauna e vorba de produse cu pret scazut) si inghetata asta la cornet.

La Murano, in recenta noastra vizita, am ajuns pentru a vedea din nou (nu mai stiu a cata oara) mesterii care fauresc cu multa migala minunatiile colorate din sticla de Murano, pentru a bate la pas stradutele si podurile de peste canale si pentru a ne bucura de briza si panorama din ,,vaporetto”. Asta a fost in prima zi (din cele doua in care am folosit pe deplin citypass-ul Venezia Unica (varianta de 48 ore cu 30 euro). Pentru ca a doua zi, chiar daca aveam alte locuri de parcurs pe ,,ordinea de zi” am ales spre seara sa mai facem o tura rapid pana la Murano ca sa … mai mancam o inghetata la Gelateria Murano.

Cateva atuuri ale acestei inghetate si de ce ni s-a parut atat de speciala :

* e realizata “de mana” / artizanal / handmade;
* e organica si vegana (nu stiu cat de sigur sa fiu de asta dar cel putin cei de la Gelateria Murano sustin asta prin cele afisate);
* e foarte cremoasa ( nu ai acea senzatie ca mananci gheata cu gust de ceva);
* e gustoasa, foarte gustoasa, extraordinar de gustoasa, cea mai gustoasa(???);
* costa tot cat ar costa oriunde pe insula in Venezia ( ca sa nu credeti ca e cu mult mai scumpa decat altele din zona); nu are rost sa mai discutam pretul si sa transformam din euro in lei caci unora li se va parea ,,scumpa” : 1 cupa = 2 euro, 2 cupe = 2.5 euro, 3 cupe = 3.5 euro sau 1 kg = 18 euro. A fost unul din momentele in care am reflectat cat de interesant ar putea sa fie locuirea in zona pentru a lua o caserola acasa pentru clipe gustoase la un nou sezon din serialul preferat. Altfel, am tot discutat despre cat de placut sau neplacut e sa locuiesti in zona cu o serie de “privatiuni” printre care lipsa unei relative intimitati “furata” de “hoardele de turisti” mai mult sau mai putin zgomotosi dar cu siguranta infometati sa fotografieze tot ce misca.

Fetele si baietii de la Gelateria Murano care vor aseza cupa peste cupa la cererea voastra sunt foarte prietenosi, foarte zambitori, cu 1 milion de grazie si thank you si vorbesc (la nivel conversational de comanda a unei inghetate :) ) engleza, franceza, germana si cine stie cate alte limbi. Romana ce-i drept nu am incercat…

Papilele noastre s-au delectat cu inghetata de : fistic (pistachio), cirese (amareno), fructe de padure (frutti di bosco), lamaie (limone) si capsuni (fragola).
Daca deja simtiti ca s-a declansat alerta pentru papilele voastre, fie ca e iarna sau vara ( cand cititi acest articol), faceti bine si programati-va cand mergeti la Murano, pe langa ce face turistul in mod obisnuit cand ajunge pe acolo, sa intreprindeti o vizita si la Gelateria din Murano. Altfel, pana la un asemenea moment stingeti pofta cu o inghetata de la supermarket care veti constata ca are o tendinta de a crea o senzatie cleioasa la servire si are o lunga eticheta cu ingrediente care mai de care mai greu de inteles.

Pofta buna la inghetata si cateva imagini…

Adresa Gelateria Murano : Calle dal Mistro 3, 30141 Murano, Italia

Vezi mai multe review-uri pe Trip Advisor

Vezi pagina de Facebook a Gelateriei din Murano

50 Viorel Lupu

Viorel Lupu a scris 137 articole pe acest site.

Web Developer. In trecut, moderator - realizator ( si ,,altele" ) radio tv la Analog FM, Europa Nova, Ten TV , Nova FM din 2001- 2015. Productie publicitara, media, internet, web sem seo din 2005.