Cronica unei nopti nedormite

Cronica unei nopti nedormite

E ora 5. Dimineata ! Ceasul suna prelung…enervant…am avut chiar eu grija sa se intample asta …l-am pregatit inca de aseara…nu care cumva sa intarzi la sectia de votare…nu…nu mi-am propus sa fiu primul dintre alegatori…de data asta sunt parte a desfasurarii activitatii de votare la una din sectiile de votare de pe raza municipiului…imi place asta cu municipiu…are pe de o parte o reminescenta comunista si pe de alta parte un iz urban de superioritate…pe ambele le tratez cu ironie ! Gata, sunt in picioare !

E 5.30 si deja ies pe usa…si in noaptea asta a nins suficient incat autoritatile ( oricare ar fi ele, dar obligatoriu sa fie din Romania) sa fie din nou prinse pe picior gresit sau daca o preferati pe aia cu ,,pe nepregatite”. Si mi se pare sincer (ultra ironic) si normal sa fie asa de vreme ce in luna decembrie…suntem obisnuiti, inca de la Decebal incoace, ca pe aceste meleaguri , in aceasta perioada a anului, sa fie aproximativ 30-40 de grade Celsius…pe semne ca bataliile , in trecut, in luna decembrie , se dadeau la bustul gol…ici colo cate o camasa de zale sau cate un scut…Sa-mi revin…probabil e de vina si ora matinala…ajung la parcul George Enescu si hotarasc sa trec prin parc ( mare greseala) pentru a ajunge la fantana de langa parc, sa umplu o sticla cu lichidul pretios , care sa-mi fie tovaras de sete pe parcursul urmatoarelor 24 de ore.

La 6 fix deschidem poarta si intram in sectia de votare. Trebuie sa fim gata in 60 de minute…vine alegatorul roman sa dea cu stampila in ,,catindati”. Biroul electoral al unei sectii de votare la ,,parlamentarele” din acest an e format din presedinte sectie (eu), loctiitor ( sau vicepresedinte) si 7 membrii desemnati de formatiunile politice.Suntem toti si deja ne ocupam pozitiile pentru ora 7. Se stampileaza buletinele de vot cu stampila de control a sectiei de votare. Fara aceasta stampila, orice buletin de vot gasit la sfarsitul zilei in urne , nu va fi valabil. 5 colege sunt pregatite la mese , organizate pe strazi, sa inmaneze alegatorilor veniti stampila cu insemnul ,,votat” si 2 buletine de vot – unul cu candidatii la Senat ( in acest colegiu sunt 5 la numar ) si unul cu candidatii la Camera Deputatilor ( in acest colegiu sunt 23 la numar / cam multi). Un coleg sta cu ochii pe urne ca pe butelie, in asa fel incat fiecare buletin sa fie introdus corespunzator cu urna ( Senat sau Camera Deputatilor). Undeva , pitita, sta si urna mobila pe care la  sfarsitul zilei aveam sa o dam deoparte pentru ca nu a reusit sa ,,atraga” nici un buletin de vot.

E 6.45 si jandarmul insarcinat cu paza sectiei de votare ma anunta ca avem deja o doamna care asteapta sa voteze. E frig afara, ninge dar regulamentul imi impune sa o anunt pe doamna cu pricina ca la ora 7 va putea intra sa voteze si o poftesc sa stea undeva la adapost. Femeia se scuza ca a venit asa devreme dar vrea sa voteze ca sa stie ca a rezolvat si aceasta treaba. Daca ar fi mai multi romani asa …O rog sa nu se mai scuze si o asigur ca la ora 7 fix va putea intra in sectie sa voteze. Ceea ce se si intampla in cele din urma conform programului si regulamentului.

A inceput activitatea de votare la ora stabilita si incepem sa numaram orele care ne-au mai ramas pana la ora 21.00 🙂 Pe parcursul zilei diverse intamplari ,,normale”  in cadrul unei sectii de votare. Cetatenii vin sa voteze intr-un ritm destul de scazut…pana pe la ora pranzului sunt doar cei de varsta a treia ( cu tot respectul pentru acesti oameni care au trait si vremuri in care dreptul de a vota era un ”moft” inexistent intr-un regim comunist strict ). Vin incet, unii abia miscandu-se , in baston, in carje sau chiar in scaun cu rotile ( cum s-a intamplat in vara). E clar ca de data asta zapada de afara a pus inca o bariera in calea celor care macar se gandeau sa vina la vot. Un domn in varsta incearca la un moment dat sa voteze cu o copie a cartii de identitate insa ( observ la timp , in momentul in care una din colege se pregatea sa -i dea buletinele de vot ) si il invit sa mearga acasa si sa revina cu ,,originalul”. In alte cazuri oamenii doresc sa mergem cu urna mobila acasa pentru ca au rude bolnave care nu se pot deplasa , dar se lasa pagubasi cand afla ca trebuie sa depuna o cerere si un document medical justificativ pentru a putea sa dam curs dorintei lor. O chestiune destul de alambicata si treaba asta cu ,,mobila” pentru care s-a creat un mecanism in asa fel incat sutele de voturi de pe listele suplimentare din anii trecuti sa fie evitate….o chestiune care insa ma indoiesc ca a reusit sa reteze din incercarile unora de a ,,smecherii” sistemul. Tinerii nu se dovedesc a fi prea interesati sa vina la vot , cel putin in locatia in care ma aflu…abia dupa ora pranzului mai vezi intrand cate unul …doi…Per total o prezenta de peste 30 % care asigura o rata peste media judetului care la un moment dat (pe parcursul zilei) era primul din coada ( refuz sa cred ca numai vremea a concurat la aceasta prezenta slaba si inclin sa opinez ca cetateanul este absolut satul de promisiunile fara sens, fara baza, ale candidatilor si de faptul ca ultimii 22 de ani au fost mai degraba marcati de scandaluri de coruptie, de certuri grotesti in Parlament si de o calitate indoielnica a celor care au ajuns sa toceasca bancile Parlamentului / ma rog asta in cazul in care au fost prezenti pe acolo si nu au fost prinsi cu alte ,,afaceri” personale dar au figurat pe statul de plata achitat de contribuabilul roman vrand nevrand).

Si pentru ca de-a lungul zilei a continuat sa tot ninga …si pentru ca evident in ,,kit-ul” de alegeri nu am fost dotati la sectie si cu o lopata salvatoare…am avut noroc cu un vecin al sectiei de la care am imprumutat o lopata pe care am folosit-o din plin. Si cum romanul tot nemultumit e cand vine vorba de cine si ce ar trebui sa faca , spre seara , cand la intrarea in curtea sectiei de votare se formase un adevarat derdelus, a trebui sa particip cu niste banuti din buzunarul propriu pentru a ne dota de la un abc din apropiere cu o punga cu sare pe care unul din colegii mei a imprastiat-o peste gheata care a cedat. Rezultatul : stoparea vociferarilor celor care intrau aproape nervosi in sectie si se minunau ca nimeni nu a dat cu niste sare peste gheata asta… Si pentru ca cea mai buna rezolvare este prin mijloace personale am rezolvat situatia cum v-am povestit adineaori…

Ora 21.00 : gata si cu votarea…am inchis poarta, am sigilat fantele urnelor, am procedat la numararea voturilor, la intocmirea proceselor verbale si punerea lor in dosarele pentru Timisoara si am anulat bucata cu bucata cele cateva mii de buletine de vot neutilizate. Si aici s-a incheiat treaba membrilor sectiei de votare , numiti din partea partidelor. Pentru ca in cazul presedintelui si loctiitorului ,,distractia” nocturna abia incepea. Am transportat voturile , sub paza, in cladirea primariei si de aici , inhamati cu sacii cu voturi , hopa sus intr-un autocar si la Timisoara. Nu…nu la mall, nu la disco, nu la strand …la predat voturile…e cea mai urata parte din tot acest proces…nu stiu daca va amintiti imaginile de pe la televizor in care oameni aproape de isterie ( presedinti de sectii de votare) reclama faptul ca stau la coada la predat voturile de mai bine de o zi…raspunsul imediat al telespectatorului ar fi …,,i-am pus eu sa se duca acolo” sau ,, lasa, ca sunt platiti pentru asta”. Ambele variante sunt adevarate…insa de la an la an cei care ajung in aceasta situatie spera ca sistemul se va imbunatati si se va gasi o modalitate mai simpla si mai organizata…Chiar si asa la ora 23.55 am plecat spre Timisoara. La 01.30 am ajuns acolo. La 05.30 dimineata eram inapoi in autocar in drum spre Lugoj…Afara …prapad…drumul plin de zapada intr-un asemenea hal incat nu mai stiam unde suntem…Dupa aproape 26 de ore sunt inapoi in patutul de acasa…yeap …somn de voie…

Va trebui doar sa le explic celor care ma vor suna pe la ora pranzului  de ce, in loc sa muncesc, eu dorm…

Pentru Natalia 🙂

50 Viorel Lupu

Viorel Lupu a scris 131 post in this blog.

Web Developer. In trecut, moderator - realizator ( si ,,altele" ) radio tv la Analog FM, Europa Nova, Ten TV , Nova FM din 2001- 2015. Productie publicitara, media, internet, web sem seo din 2005.