Preschimbare Permis Conducere – Acte Necesare

Preschimbare Permis Conducere – Acte Necesare

Update : 28 iulie 2016

Zilele trecute am facut preschimbarea permisului de conducere sau mai popular zis a carnetului de sofer. Pentru ca am cautat si eu inainte de asta pe internet si mi-a fost oarecum dificil de filtrat informatia, m-am gandit ca poate iti este de ajutor acest articol.

Preschimbarea intervine in cazul meu datorita expirarii termenului de valabilitate a carnetului : 2006 – 2016.

Ce acte ai nevoie (nu sunt optionale ci obligatorii) :

  1. Copie carte identitate titular (buletinul tau in copie. Nu este nevoie de legalizare). Nu inteleg de ce mai e nevoie de copie pentru ca oricum iti scaneaza originalul cand depui actele. Va trebui sa dai si o semnatura digitala cand depui actele. Se semneaza cu un ,,pen” chiar la biroul unde depuneti actele…pe loc.
  2. Permisul de conducere in original (acesta va fi retinut acolo unde depui actele – la serviciul permise unde faceti depunerea actelor – si – important – ti se va elibera o dovada – o bucata de hartie , jumatate de A4, valabila 2 saptamani , cu ajutorul careia poti sofa linistit pana este emis permisul cel nou. Aceasta dovada expira dupa 2 saptamani sau automat odata cu aparitita noului permis).
  3. Fisa Medicala – cu mai multe tipuri de examene medicale : psiho, oftalmologie, neurologie, interne, orl si alte vreo 2-3. Daca faci fisa medicala la Lugoj e bine sa stii ca exista Policlinica 3S, pe strada Fagetului, in incinta Autolugojana, la etaj. Acolo se realizeaza toate examinarile medicale in aproximativ 1 ora . Examinarile au loc luni si joi de la 12.45. Costul fisei medicale aici este de 55 ron.
  4. Dovada plata contravaloare permis : 68 lei. La Timisoara se achita cu cash ( eu nu am vazut sa fi avut pos pentru plata cu cardul) chiar acolo unde depuneti actele si se elibereaza chitanta pe loc, aceasta fiind adaugata la restul actelor. Pe mine m-a costat 1 leu in plus caci nu mai avea doamna de acolo bani marunti ( tipic romanesc). A ramas doamna ,,datoare” ca nu se putea invers…adica am dat eu 69 de lei (nu carcotiti pe marginea cifrei) primind doar 31 lei de la o bancnota de 100 lei.

Si gata cu actele , numai daca nu va incadrati in vreo alta situatie speciala cum ar fi pierderea carnetului, furtul…. samd . Pentru asta e bine sa va informati mai bine aici : Prefectura Timis – serviciul permise si inmatriculari Timis

Acte necesare : aici

Program cu publicul : aici

Am fost intr-o zi de luni la ora 14.35, am luat numarul de ordine 104 ..am asteptat de la 314…315…316…317…101…102…103..La 15.15 aveam deja actele depuse si dovada emisa. Programul se incheia pentru ziua respectiva la 15.30. Incercati sa mergeti mai devreme pentru a lua numar de ordine ( acesta se ia prin intrarea in zona birouri…se merge pana in capat … si se cere numar de ordine) . Totul merge foarte repede iar doamnele sunt amabile si cu rabdare. In cazul meu, prezenta efectiva la depunerea actelor a insemnat undeva intre 5 si 7 minute. Miercuri programul e pana la 17.30. In cazul celor din Timis, depunerea actelor se face la Iulius Mall,etajul 1, langa Pizza Hut.

Partea surpriza a fost ca in mai putin de 48 de ore permisul meu deja a ajuns la destinatie. Daca nu mergeti sa il ridicati din acelasi loc unde ati depus actele trebuie sa precizati acest lucru la depunere  si va fi trimis cu prioripost (serviciul de la Posta Romana)  la adresa specificata fara costuri suplimentare ( atentie : nu gresiti adresa – nu se poate modifica ulterior) . De asemenea e bine sa lasati un numar de telefon valid . Va suna postasul la acest numar care e trecut sub adresa de livrare pe plicul prioripost. Am primit in plus cu noul permis si categoria AM si B1 trecute alaturi de existenta categorie B. Acestea au fost adaugate ca urmare a schimbarii legislatiei, nefiind nevoie de un examen suplimentar.

Interesant este ca pe noul permis nu mai este trecuta adresa titularului ( asa ca daca intre timp va schimbati adresa nu e nevoie sa mai schimbati si permisul pentru asta) ci doar locul nasterii.

Per total o experienta buna cu toata procedura dar tot va trebui sa iti sacrifici/iei/strici/consumi 1 bucata zi din concediul de la locul de munca. Asta daca reusesti sa faci fisa medicala si sa depui actele in aceasi zi.

Succes!

 

50 Viorel Lupu

Viorel Lupu a scris 135 articole pe acest site.

Web Developer. In trecut, moderator - realizator ( si ,,altele" ) radio tv la Analog FM, Europa Nova, Ten TV , Nova FM din 2001- 2015. Productie publicitara, media, internet, web sem seo din 2005.