Bere Timisoreana – Ziua Portilor Deschise

Bere Timisoreana – Ziua Portilor Deschise

Ce poti sa faci intr-o zi mohorata de 14 octombrie…ai avea cateva optiuni : sa lenevesti in pat , in caldura propriului camin, in fata televizorului, cu cateva pungi de snacksuri pe langa tine, sa te incumeti la o plimbare prin atmosfera tomnatica sau sa te pui in masina si sa pleci la Timisoara. Nu …nu ca sa te umpli un pic de naMall… Ca sa faci o vizita la cea mai veche fabrica de bere din Romania, Fabrica de bere Timisoreana (membra a SAB Miller).

Cum am ajuns sa fac parte din grupul celor care au vizitat fabrica ? Prin 3-4 octombrie in preumblarea tot mai rara prin gradina Facebook am dat peste un chestionar pe care l-am completat cu placere cu privire la brandul Bere Timisoreana. Am rememorat cu placere marci din trecut si forme ale sticlelor pe care le gaseam in magazine pe la inceputul anilor 2000. Asa am intrat in grupul celor care luau parte la o tragere la sorti pentru a ajunge la ziua portilor deschise, actiune desfasurata pe 13 si pe 14 octombrie 2012. Cei care nu au cochetat cu internetul au avut posibilitatea sa se inscrie cred in zona Piata Operei penetru participare la tragerea la sorti. Pe 12 octombrie am fost contactat pentru a confirma participarea, lucru pe care l-am si facut. Ca un minus in partea de organizare , nu a fost comunicata locatia , in evenimentul de pe Facebook era trecuta o alta adresa…si pentru cineva care nu locuieste in Timisoara nu e chiar la indemana sa stie unde e fabrica de bere…dar in cele din urma noroc cu internetul si cu faptul ca la poarta fabricii se afla o uriasa halba de bere pe langa care am tot trecut in drumurile la Timisoara…Exista chiar si indicatoare pe linie rutiera pentru directionarea spre Fabrica de Bere.

La 12.30 , punctuali , parcam masina intr-o parcare din zona si mergem la zona de primire oaspeti. Primim un ecuson de ,,oaspete”…al meu are numarul 13 ( 🙂 ) , semnam un angajament prin care suntem de acord cu conditiile participarii la acest eveniment si certificam ca avem peste 18 ani . Vizita incepe in cateva minute. Sunt mai multe grupuri. Unii deja se intorc din vizita. Grupul nostru are cam 25 de persoane. Suntem preluati de doi mesteri berari care ne vor insoti pe parcursul intregului traseu. Avem voie sa fotografiem tot ce misca insa numai in zona istorica a fabricii. In incintele in care se desfasoara procesul propriu zis de producere a berii fotografiatul nu este permis.

Vizita incepe cu prezentarea corpurilor de cladire in care in urma cu cateva sute de ani se producea bere…de la procesul de faurirea butoaielor, masina de indoit daoage, de scos dopuri ( din butoaiele cu must )…degustam orz caramel, prajit…must de orz dulceag…si vedem cum arata materia prima din care se face berea….intram in sectia in care are loc procesul de fermentare….totul e bine inchis si sigilat…cat despre sobolanii pe care unii ii plasau drept personaje principale in povestile despre facerea berii acestia sunt doar un mit…se plimbau odata pe la hambarul cu grane dar tehnica actuala de folosire a ultrasunetelor i-a pus pe fuga. Intram si in sectia de imbuteliere doze unde vedem cum arata o doza si care e secretul capacului cu inel …vedem cum se fac peturile din ,,eprubeta” din material plastic ,,virgin” ( nu din plastic reciclabil), aflu ca suntem printre putinele tari in care berea se imbuteliaza la PET…ca de , dupa consum , se pare ca asa ne place…mult si la pet decat mult , cu prietenii si la pub….direct din butoi. Degustam drojdie de bere si bere ,,tanara” , specimene necomercializate pe piata, datorita termenului foarte scurt de valabilitate…sunt proaspete si interesante la gust…in sensul bun al termenului.

La final o poza de grup pe care aveam sa o regasim cu placere in cutia dichisita cu suveniruri de la Timisoreana , pusa frumos intr-un album retro. Vremea nu e deloc prietenoasa , dar si asa tot lasam sa se rostogoleasca pe valea gatului o halba aburita cu bere nefiltrata direct de la sursa. Noroc cu doamnele din grupul nostru care vor prelua fericite rolul de sofer pana acasa .

Multumesc Timisoreana !

Review : gata si vizita, a durat aproximativ 1 ora si 30 min, cei de la fabrica au fost foarte amabili si au facut o prezentare super…..am degustat bere ,,tanara”, nefiltrata si maturata…drojdie de bere . super ! felicitari celor de la Timisoreana si SAB Miller pentru aceasta actiune ! Vom povesti si prietenilor ! Povestea merge mai departe ! 🙂

Evident si cateva imagini edificatoare !

Uploading images….

Evenimentul a fost promovat printr-o aplicatie pe Facebook. Pagina evenimentului aici.

50 Viorel Lupu

Viorel Lupu a scris 131 post in this blog.

Web Developer. In trecut, moderator - realizator ( si ,,altele" ) radio tv la Analog FM, Europa Nova, Ten TV , Nova FM din 2001- 2015. Productie publicitara, media, internet, web sem seo din 2005.