James Cameron si Groapa Marianelor

UPDATE : Primele imagini cu impresiile lui James Cameron

James Cameron este “prima persoană din lume care a atins fundul oceanului, singur, în cea mai adâncă zonă din scoarţa terestră, la o adâncime record de 10.898 de metri, luni, 26 martie, la ora locală 07.52 (duminică, 25 martie, ora 22.52 GMT)”, au anunţat, de la Washington, reprezentanţii societăţii National Geographic.

Vezi aici simularea realizata de National Geographic !

Cineastul, explorator rezident pentru National Geographic,  a făcut yoga şi jogging în fiecare zi, în ultimele luni, pentru a se pregăti pentru această misiune. Înghesuit într-o cabină “la fel de strâmtă ca o capsulă Apollo”, potrivit societăţii National Geographic, cineastul a avut misiunea să filmeze în 3D fundul oceanului, cu ajutorul unor proiectoare puternice, şi să aducă la suprafaţă diverse specimene, care vor fi studiate de experţii din biologie marină, astrobiologie, geologie marină şi geofizică.

Vezi si articol National Geographic …

Ajuns în Groapa Marianelor, Cameroon a confirmat că toate sistemele “au funcţionat OK” şi a trimis un mesaj pe Twitter în care anunta că abia aşteaptă să împărtăşească cu ceilalţi lucrurile pe care le vedea în acel moment.

Expediţia va fi prezentată într-un documentar 3D, difuzat în sălile de cinema şi pe postul de televiziune National Geographic şi va servi ca bază pentru o serie întreagă de programe educative.

Cameroon vs Don Walsh & Jacques Piccard
Recordul precedent de scufundare oceanică datează din 23 iunie 1960. Atunci locotenentul din marina americană Don Walsh şi oceanograful elveţian Jacques Piccard s-au scufundat la bordul batiscafului militar american Trieste, în Groapa Marianelor, şi au atins scoarţa terestră la adâncimea de 10.916 metri. Însă ei au putut să petreacă acolo doar 20 de minute.

James Cameron – adancime 10.898 metri

Don Walsh & Jacques Piccard – adancime 10.916 metri

Citeste stirea detaliata pe Gandul!

50 Viorel Lupu

Viorel Lupu a scris 131 post in this blog.

Web Developer. In trecut, moderator - realizator ( si ,,altele" ) radio tv la Analog FM, Europa Nova, Ten TV , Nova FM din 2001- 2015. Productie publicitara, media, internet, web sem seo din 2005.