Pasaport Electronic Simplu – acte si programare

Cum aplici pentru un Pasaport Electonic Simplu ( pasaport biometric valabil (5) 10 ani ). Ce acte sunt necesare si cum faci programare online.

UPDATE: 11 Martie 2020

Pentru ca de ceva vreme din aplicatia Raiffeisen a disparut sectiunea Impozite si Taxe adaug IBAN plata taxa pasaport pentru Timisoara/Timis (conform listei afisate la 11 martie 2020)

Nr CRT 38

Judet Timiș

Unitatea teritorială a trezoreriei statului la care sunt deschise conturile – Trezoreria operativă Timișoara 

Nr. cont pentru taxe de pașaport : RO38TREZ621502602X022262

Cod de identificare fiscală Instituție Prefect : 5049900

Lista Conturi IBAN Toate JUdetele – UPDATE 11 03 2020

UPDATE : 09 Mai 2019

Paşaportul simplu electronic are valabilitatea de:
– 3 ani pentru minorii cu vârsta sub 12 ani;
– 5 ani pentru persoanele cu vârsta între 12 ani şi 18 ani
– 10 ani pentru persoanele cu vârsta peste 18 ani
Paşaportul simplu temporar are valabilitate 12 luni.

Livrare pasaport in strainatate ? Se pare ca este posibil :

Pentru ca am fost intrebat zilele trecute daca este posibil sa depui actele pentru pasaport si sa ceri livrarea lui in afara Romaniei, am cautat aceasta informatie si am gasit ca :

În funcţie de opţiunea solicitanţilor, paşaportul simplu electronic poate fi expediat, prin servicii de curierat, la domiciliul sau la reşedinţa titularului ori ale persoanei care a formulat cererea sau, după caz, la adresa din străinătate la care titularul ori persoana care a formulat cererea solicită să îi fie expediat, cu suportarea de către aceştia a cheltuielilor de expediţie. (pare ca ar costa 135 lei trimiterea in UK cu prioripost Posta Romana).

@27 iunie 2018

Daca exista ceva care sa functioneze ireprosabil in tarisoara noastra draga este programarea online pentru eliberarea unui pasaport precum si intregul proces de inregistrare si emitere a pasaportului, pana cand ajunge in mainile tale in mai putin de 12 zile.

Cum NU se face : pentru ca imi expira pasaportul prin toamna si vroiam sa ma preumblu prin tari calde unde accesul era pe baza de pasaport m-am gandit ca ar fi oportun sa imi schimb pasaportul. Si asa nu era unul electronic ( cu cip) si la ultima vizita in Regatul Unit am stat in aeroport mai bine de 1 ora pentru a face formalitatile de intrare in tara cu buletinul in mana in loc sa trec in cateva minute pe la portile de acces unde puteai sa folosesti pentru identificare doar pasaport biometric ( in cazul nostru pasaport electronic simplu). Motiv pentru care m-am gandit ca voi avea nevoie de una bucata zi de concediu ca sa pot sa rezolv cu depunerea actelor.Numai ca in prealabil am zis sa ma informez la sediul unde din 2 in 2 saptamani cei de la “centru” veneau sa preia acte si imagini pentru eliberarea pasapoartelor. “Trebuie sa veniti miercuri pe la 4-5 sa va luati numar de ordine si apoi veniti mai tarziu pe la 9 si ceva cand incep sa fie prelucrate numerele de ordine.” La 4-5 ? Dupa amiaza (?), am intrebat… Nu! La 4 dimineata caci atunci se dau numerele de ordine! Serios? Sa iau un numar de ordine la 4 dimineata? Mi-am adus aminte de vremurile cand stateam la coada la butelie sau lapte si fie puneai un bolovan unde aveai locul ( in loc de numar de ordine) fie lasai pe cineva sa iti tina randul! Dar de atunci au cam trecut vreo 28 de ani si parca acest gand nu ma prea bucura. Motiv pentru care am ales o alta varianta : programarea online!!!

Cum se face :

Pasul 1 :

Se intra pe epasapoarte.ro si se face programare online! In cazul meu am intrat in data de 1 iunie 2018 (stiu, multi erau in vacanta si se gandeau la gratare sau plaja in acea zi) si am inceput sa caut o data disponibila pentru programare : prima data disponibila 12 iunie 2018 la ora 09.12. Pana am stat sa ma gandesc daca e o data buna sau nu am si pierdut randul asa ca urmatoarea data disponibila a fost 14 iunie 2018 la 09.12. Adjudecat! Ghiciti ce…dupa aceasta programare urmatoarea data disponibila era  in …. 14 iulie 2018…deci peste aproape 1 luna si jumatate…(la ora la care scriu acest articol urmatoarele date disponibile sunt in august 2018 cu exceptia acestei date de 31 iulie 2018 la ora 09.19 pentru care am facut doar o simulare ca sa vezi cum decurge procesul – se pare ca pentru o programare de 1 persoana sistemul aloca aproximativ 7 minute) (screenshot) :

Dupa ce am facut programarea am primit imediat pe email un mesaj pentru a confirma faptul ca am ales data de 14 iulie 2018 .

Ati optat pentru o programare online in ziua de …., …… 2018 la ora ……, la SPCEEPS Timis, cu sediul in Complex Iulius Mall, Etajul 1,Timisoara, la ghiseul …..

Un lucru normal in conditiile in care cineva foloseste din greseala sau rau intentionat adresa ta de email si te trezesti cu o programare pe care nu o doresti…asa ca va trebui sa intri in mesajul respectiv si sa apesi pe butonul verde “Confirma programare”. Imediat vei primi o confirmare si un cod unic :

Prezentati codul unic la ghiseul de programari online.

…. – …. – …. – …. – …. – …. – …. – …. ( am ales sa nu afisez aici codul)

In acest al doilea mesaj ai un buton in care poti in continuare sa anulezi programarea in conditiile in care ceva se schimba si nu mai doresti sa depui actele pentru ca acel interval orar sa redevina disponibil pentru o alta programare.

Pasul 2 :

Am ales sa platesc contravaloarea pasaportului simplu electronic , taxa de 258 lei, online. Am folosit aplicatia bancii ale carei servicii le utilizez in mod obisnuit. In aplicatie exista la Tip de Plata – Impozite si Taxe – Taxe Pasaport  – am selectat Taxe pasaport 50.26.02 – la beneficiar am adaugat Prefectura Timis (adaugandu-se automat contul institutiei pentru aceasta taxa) si la Detalii plata am adaugat taxa Pasaport Simplu electronic si CNP ( e nevoie de acest CNP dar oricum este adaugat automat daca se face plata din contul personal unde este alocat si CNP-ul vostru). Plata a fost realizata pe loc si am putut sa export un extras de cont cu aceasta plata. Am tiparit dovada de plata si am adaugat-o la lista de acte necesare. ATENTIE : aceasta a fost modalitatea aleasa de mine, cu plata online prin aplicatie mobila! Taxa se poate plati si prin mandat postal la orice oficiu postal sau la POS la Trezorerie sau alte banci. Vezi modalitate de plata : aici.

 

Avand la purtator una bucata programare, cu multa speranta in ziua programarii, m-am prezentat la Iulius Mall unde se afla sediul din Timisoara. Ca o precizare necesara sediul s-a mutat de la demisol in apropiere de magazinul Media Galaxy ( inainte cred ca acolo se sustinea examenul (sala) pentru carnet auto). La 08.50 am ajuns acolo, am intrebat la ghiseu o doamna amabila daca dovada mea de plata online este ok , am primit confirmarea si am asteptat la ghiseul alocat sa imi vina randul. La momentul programat am intrat, am prezentat actele : pasaportul vechi ( trebuie sa il aveti cu voi si sa cereti anularea acestuia in momentul depunerii pentru unul nou.

Daca optati sa ramana valabil pana la expirare sau pana la emiterea celui nou NU veti putea sa optati pentru primirea celui nou acasa si va trebui sa mai sacrificati o zi ca sa il ridicati pe cel nou din acelasi loc unde ati depus), cartea de identitate in original pentru identificare si dovada de plata. Am anuntat frumos ca doresc sa imi fie livrat acasa prin curier pasaportul cel nou asa ca am primit pe loc o cerere unde am trecut datele personale unde sa imi fie livrat noul pasaport. Curierul este Posta Romana iar serviciul e furnizat prin Prioripost. Costa 9.52 lei si se plateste la posta atunci cand ridici pasaportul. Trebuie optat in momentul depunerii actelor pentru aceasta modalitate de primire a noului pasaport!!! Atentie la adresa si la numarul de telefon de contact pe care il treceti in cerere. Veti fi contactati ulterior la acest numar pentru primire colet/pasaport.

Cererea pentru pasaport este completata de catre angajatul de la ghiseul de depunere , o va tipari si o va supune atentiei tale pentru confirmare corectitudine date. Apoi ti se vor prelua impresiunile digitale (amprente de la doua degete de la ambele maini) şi imaginea facială (fotografie digitala). Si gata! In mai putin de 10 minute totul a fost gata!!!

Pasul 3 :

Primirea pasaportului ( daca ai fost istet si atent cand ai depus actele si ai cerut sa fie livrat prin curier atunci esti in situatia mea / altfel va trebui sa te prezinti din nou in acelasi loc pentru a ridica noul tau pasaport). Peste 11 zile am primit mesaj ca pasaportul va fi livrat prin Posta Romana – PRIORIPOST. A doua zi am mers eu la posta si am ridicat personal pasaportul. Acesta vine intr-un plic cu un sigiliu special, alaturi de 2 pliante informative si asezate intr-un alt plic A5. Angajatul postei va va solicita sa deschideti voi plicul si sa verificati daca toate datele din pasaport sunt corecte. 

Asta a fost tot : 5 minute programare online + 5 minute plata taxa online + 10 minute la ghiseu / depunere acte + 11 zile (eliberare si transport) = pasaport electronic simplu valabil pe 5 ani !

Pare un drum lung dar am vrut sa punctez toti pasii necesari. Totul este valabil daca alegi sa depui pentru un pasaport simplu electronic , pentru o persoana cu varsta peste 18 ani ( pentru minori si pentru cei sub 12 ani se schimba situatia, actele si taxele / dar se depun in acelasi mod si in acelasi loc).

Tips and tricks : stiati ca puteti depune actele pentru un pasaport la orice sediu din tara ? Spre exemplu daca locuiesti in orice localitate din Timis nu trebuie sa depui actele neaparat la Timisoara. Vei putea sa faci programare online si sa depui actele si la Resita, in Caras Severin. In aceasta situatie pe pasaportul tau va scrie la Emitent : Caras Severin.

Daca exista un serviciu public furnizat de catre o institutie de stat din Romania care sa functioneze corect, modern, rapid si transparent in 2018, acesta este : in cazul meu am fost pe deplin multumit de cum a functionat sistemul si procedura. Va recomand si voua sa alegeti programarea online!

Acte necesare : in functie de situatie : vezi actele de care ai nevoie aici.

Taxe de pasaport : aici.

Pentru pasaportul electronic simplu (este cel cu cip) valabil pe 5 ani (vechiul meu pasaport a avut valabilitate de 10 ani) : aici.

Recomand Programare Online : aici.

Program de lucru pasapoarte Timis : aici.

Daca esti in alte situatii poti gasi raspunsul la situatia ta : aici.

Tarife pasapoarte (valabil la 27 iunie 2018) :

paşaport electronic simplu cu valabilitate 5 ani = 258,00 lei;

paşaport simplu electronic cu valabilitate 3 ani (minori sub 12 ani) = 234,00 lei;

paşaport simplu temporar cu valabilitate 12 luni = 96,00 lei.

50 Viorel Lupu

Viorel Lupu a scris 137 articole pe acest site.

Web Developer. In trecut, moderator - realizator ( si ,,altele" ) radio tv la Analog FM, Europa Nova, Ten TV , Nova FM din 2001- 2015. Productie publicitara, media, internet, web sem seo din 2005.